Skip Navigation Linksلیست مقالات ترجمه شده / خرید و دانلود
880,000

پیش از اقدام به خرید ترجمه فارسی می توایند نسخه انگلیسی را به صورت رایگان دانلود و بررسی نمایید. متن چکیده و ترجمه آن در پایین همین صفحه قابل مشاهده است.
دانلود رایگان مقاله انگلیسی
موسسه ترجمه البرز اقدام به ترجمه مقاله " مهندسی عمران " با موضوع " تأثیر بکارگیری خاکستر پوسته برنج به عنوان پُرکننده بر حساسیت مخلوط آسفالت نسبت به رطوبت " نموده است که شما کاربر عزیز می توانید پس از دانلود رایگان مقاله انگلیسی و مطالعه ترجمه چکیده و بخشی از مقدمه مقاله، ترجمه کامل مقاله را خریداری نمایید.
عنوان ترجمه فارسی
تأثیر بکارگیری خاکستر پوسته برنج به عنوان پُرکننده بر حساسیت مخلوط آسفالت نسبت به رطوبت
نویسنده/ناشر/نام مجله :
IEEE International Conference on Advanced Materials for Science and Engineering
سال انتشار
2016
کد محصول
1013407
تعداد صفحات انگليسی
4
تعداد صفحات فارسی
11
قیمت بر حسب ریال
880,000
نوع فایل های ضمیمه
Pdf+Word
حجم فایل
1 مگا بایت
تصویر پیش فرض



چکیده

خاکستر پوسته برنج (RHA) ، به عنوان یک محصول جانبی آسیاب برنج، اخیراً در ساخت و ساز راه‌ها به کار رفته است. با این حال، استفاده از خاکستر پوسته برنج در مخلوط آسفالت هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر بکارگیری خاکستر پوسته برنج به عنوان پُرکننده در نسبت‌های مختلف بر روی آسیب‌های ناشی از رطوبت در مخلوط قیر طبیعی متراکم است. بدین منظور، مقدار بهینه‌ی قیر طبیعی (OBC) در یک مخلوط متعارف (به عنوان مثال، مخلوط حاوی 2% آهک هیدراته به عنوان پرکننده) و مخلوط‌های حاوی 2%، 4%، 6% و 8% خاکستر پوسته برنج به عنوان پرکننده، به کمک روش طرح اختلاط مارشال تعیین شدند. حساسیت نمونه‌ها نسبت به رطوبت در مقدار بهینه‌ی قیر طبیعی بدست آمد، و سپس به کمک آزمون‌های نسبت استحکام کششی، پایداری مارشال باقیمانده و آزمون Cantrabro مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون‌ها نشان دادند که استفاده از خاکستر پوسته برنج در نسبت پرکنندگی 4% نه‌تنها سبب کاهش مقدار بهینه‌ی قیر طبیعی موجود در مخلوط می‌شود، بلکه متعاقباً مقاومت خوبی در برابر نفوذ رطوبت از خود نشان می‌دهد.

1-مقدمه

حدود 98% از جاده‌های هند با استفاده از مخلوط آسفالت داغ (HMA) یا مخلوط آسفالت پوشیده می‌شود که هر ساله به میزان قابل توجهی از بودجه‌ی ملی، خصوصاً برای عملیات تعمیر و نگهداری صرف می‌گردد. بیشتر کف جاده‌ها (روسازی)، خرابی‌هایی همانند شیارشدگی، ترک‌خوردگی و عریان‌شدگی(ساییدگی) را متحمل می‌شوند که به علت بار ترافیکی، تغییرات حرارتی و صدمات ناشی از رطوبت رخ می‌دهند...

میتوانید از لینک ابتدای صفحه، مقاله انگلیسی را رایگان دانلود فرموده و چکیده انگلیسی و سایر بخش های مقاله را مشاهده فرمایید.


خدمات ترجمه تخصصی و ویرایش مقاله مهندسی عمران در موسسه البرز


ثبت سفارش جدید