مقاله چیست؟
در پاسخ به این پرسش که مقاله چیست؟ می توان گفت یک مقاله علمی گزارش نوشته شده و انتشار یافته ای است که نتایج تحقیقات جدید در آن حوزه تخصصی را تشریح می نماید. می توان گفت: انتشار مقالات علمی راهی است که یک محقق نتایج کار تحقیقاتی خود را با دیگر محققان و یا دانشمندان به اشتراک می گذارد و یا کارهای تحقیقاتی سایر محققان را در قالب یک مقاله مروری ارائه می نماید. می توان گفت جهت تکامل علم وجود مقالات اجتناب ناپذیر است چرا که مقالات مرتبط با یک زمینه علمی به صورت زنجیر وار به هم متصل بوده و اساس و بنیان کارهای تحقیقاتی هر محقق، مقالات قبلی می باشد. بنابراین باید دقت کرد که هدف یک مقاله علمی دادن اطلاعات است و نه تحت تاثیر قرار دادن خواننده.
تقسیم بندی مقالات از نظر ماهیت
آيا تابحال فكر كرده ايد مقاله اي كه مي نويسيد در كدام دسته از مقالات قرار مي گيرد؟ آيا مقاله شما يك مقاله پژوهشی است يا مروری؟ تقسیم بندی زیر بر اساس جنس و ماهیت مقالات است و تقسیم بندی های دیگری نیز می توان انجام داد. به عنوان مثال اگر از جنبه ارزش و اعتبار مقالات قصد تفکیک مقالات را داشته باشیم، می توان مقالات را به ISI و غیر ISI تقسیم بندی نمود. مقالات ISI مقالاتی هستند که در مجلاتی که جزو مجلات ISI می باشند، به چاپ می رسند که ترجمه مقالات ISI نیز بسیار تخصصی بوده و مترجم باتجربه و متبحری را نیاز دارد. در این قسمت انواع مقالات را صرفا از نظر ماهیت مقاله مورد بحث قرار می دهیم. بر اساس ماهیت مقاله، مقالات در دو دسته کلی پژوهشی(علمی پژوهشی) و مروری(علمی ترویجی) قرار می گیرند.
مقالات پژوهشی یا علمی پژوهشی (original article)
اکثر مقالات چاپ شده در مجلات از نوع مقالات پژوهشی می باشند. این مقالات در ایران به نام مقالات علمی پژوهشی شناخته می شوند و در مجلات بین المللی با عباراتی همچون Original Article، Research Article، Research، و یا Article مورد خطاب قرار می گیرند.
یک مقاله پژوهشی مقاله ایست که اساس و پایه آن را یک پروژه پژوهشی یا آزمایشگاهی تشکیل می دهد. روال طبیعی ایجاد مقاله پژوهشی به این صورت می باشد که گروهی از دانشمندان یا محققان در پی یافتن پاسخ یک سوال علمی، دست به پژوهش علمی چه از نظر تئوری و چه از نظر آزمایشگاهی می زنند و نتایج یافته های خود را مورد تحلیل قرار می دهند تا بتوانند یافته های خود را تفسیر کنند و در صورت امکان به پرسش علمی ای که محرک اولیه برای آغاز این تحقیق بوده است، پاسخ دهند. این محققان یافته های خود را در قالب یک مقاله پژوهشی درآورده و آن را در مجلات به چاپ می رسانند تا سایر محققان نیز حاصل پژوهش آن ها را مطالعه نمایند.
یک مقاله پژوهشی است اگر:
- مطالعه ای که در قالب مقاله به چاپ رسیده است، حاصل تحقیق خود محقق باشد.
- محقق فرضیه تحقیق و همچنین هدف تحقیق را شرح دهد.
- محقق روش تحقیق خود را شرح دهد.
- نتایج تحقیقات خود را گزارش نماید.
- محقق نتایج تحقیق خود رو مورد تفسیر قرار دهد.
معمولا مقالات پژوهشی شامل بخش های زیر می گردند:
- چکیده
- مقدمه
- مواد و روش ها
- نتایج و بحث
- نتیجه گیری
مقاله مروری یا علمی ترویجی (review paper )
مقالات مروری که از آن ها به عنوان مقالات علمی و ترویجی نیز یاد میگردد در مجلات انگلیسی زبان به review paper و یا review مصطلح هستند. در این مقالات حاصل یافته های پژوهشی نویسنده مقاله گزارش نمی شود؛ بلکه یافته های محققان دیگر در یک موضوع خاص مورد مرور قرار می گیرد و وضیعت موجود در آن حوزه علمی شرح داده می شود. مقالات مروری اهمیت بسزایی دارند چرا که محقق با مطالعه یک مقاله مروری می تواند دریابد که وضعیت آخرین یافته های حوزه تحقیقاتی او چیست و همچنین با مطالعه یک مقاله نتایج صدها مقاله را مطالعه و مرور کند و لذا مطالعه این نوع مقالات برای محققان به شدت توصیه می گردد. اما نگارش و چاپ مقالات مروری چندان کار ساده ای نیست و این کار می بایست توسط محققان با تجربه که در یک زمینه علمی دارای تجربه کافی هستند، نگارش گردد و غالبا می بایست بیش از صدها مقاله مرتبط با موضوع توسط نویسندگان مطالعه شده باشد.
از دیگر انواع مقالات می توان به Short reports or Letters، Case Studies، Methodologies or Methods اشاره کرده که این موارد هم از نظر ماهیت می توانند در همان دو دسته کلی مقالات پژوهشی و مروری جای گیرند.
می توانید با مراجعه به بانک مقالات ترجمه شده، مقالات مرتبط با رشته خود را مشاهده نموده و همه مقالات انگلیسی را دانلود نمایید و چکیده فارسی مقالات را نیز مطالعه فرمایید.