برای پاورپوینت جلسه دفاع چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
پس از چندین ماه تلاش برای انجام مطالعات و آزمایشات، نوشتن پایان نامه یکی از استرس زا ترین بخش های دوره تحصیلات تکمیلی است. اما به عنوان آخرین ایستگاه در سفر پژوهشی تان، آماده سازی یک ارائه شفاهی برای گروه داوران در روز دفاع از پایان نامه نیز میتواند یکی از گام های اساسی به سوی موفقیت در تحصیلات تکمیلی باشد.
یک ارائه بی نقص و عالی حتی میتواند برخی کاستی ها در طول مطالعات را پوشش دهد و نظر هیئت داروان به طور چشمگیری تحت تاثیر قرار دهد. یک ارائه مناسب به شما در جلب توجه حضار کمک می کند. همچنین نکات کلیدی پژوهش را به شما یادآوری خواهد کرد. علاوه بر این، یک ارائه حساب شده ذهن و اطلاعات شما را سازماندهی نموده و به مخاطبان این امکان را می دهد که خط فکری شما در طول پژوهش را دنبال کنند.
در روز دفاع از پایان نامه، ارزیابی داوران و ممتحنین بر دو پایه اساسی استوار است: نسخه چاپی پایان نامه و ارائه شفاهی دانشجو در جلسه دفاع.
یک پاورپوینت دقیق و حساب شده شما را در قسمت دوم یاری می کند و میتواند راه دستیابی به موفقیت در جلسه دفاع را هموارتر سازد.
طبیعی است در روز دفاع از پایان نامه تحت فشار و استرس قرار داشته باشید. اما استرس بیش از حد که می تواند ناشی از تصورات نادرست شما باشد، ممکن است تمام زحمات چندین ماه شما را به باد دهد. چند باور نادرست را با هم مرور می کنیم:
1) شما باید به تمام سوالات جواب دهید در غیر این صورت پایان نامه شما مورد پذیرش قرار نخواهد گرفت.
درست است که از شما انتظار می رود اشراف کاملی بر موضوع پایان نامه خود و کارهای پیشین پژوهشگران در این زمینه داشت باشید، اما این بدان معنا نیست که شما باید همه چیز را بدانید. به جلسه دفاع از پایان نامه به مثابه بخشی از فرآیند پژوهش بنگرید که می تواند نقطه شروعی برای سوالات بی پاسخ جدید برای پژوهش های آتی باشد.
2) هیئت داروان تنها برای پیدا کردن نقاط ضعف شما پایان نامهتان را مطالعه کرده اند.
درست است که داوران نقاط ضعف کارتان را به شما گوشزد می کنند و یا حتی بابت این نقایص از نمره پایانی شما خواهند کاست، اما این تنها به قصد کمک کردن به شما است. پس آرام باشید، دشمنی در کار نیست.
3) اگر در جلسه دفاع موفق نشوید، باید تمام پایان نامه را از اول آغاز کنید.
یک جلسه دفاع ناموفق بدترین سناریوی ممکن است. اما در آن صورت هم هیئت داروان از شما نخواهند خواست که موضوع خود را تغییر دهید و از ابتدا آغاز کنید؛ بلکه آنها احتمالا به شما مهلتی خواهند داد که جزئیات جدیدی به پایان نامه اضافه کنید و یا مطالب نادرست احتمالی را تصحیح یا جایگزین نمایید.
به خاطر داشته باشید حتی بهترین پاورپوینت ها نیز با یک ارائه شفاهی ضعیف جلوه خود را از دست میدهند.
اما پاور پوینت دفاع از پایان نامه چه ساختاری دارد؟
بخشهای مختلف پاور پوینت دفاع از پایان نامه را می توان به صورت زیر خلاصه نمود:
1- صفحه عنوان
این صفحه معمولا دربردارنده اطلاعات صفحه اول نسخه چاپی پایان نامه از جمله عنوان پژوهش، نام دانشجو، اساتید راهنما، تاریخ دفاع و ... است.
2- مقدمه
اسلاید های مربوط به بخش مقدمه برای آشنایی بیشتر مخاطبین با ایده کلی پژوهش شما است و معمولا به پرسش های اساسی زیر پاسخ می دهد:
- حوزه پژوهش
- سوالات اصلی که پژوهش سعی در پاسخ به آنها را دارد.
- اهمیت این پرسش ها
- اهداف پژوهش
3- مطالعات پیشین در این حوزه
در یک پژوهش اورجینال پژوهشگر بایستی از کلیه نکات مطرح شده در پژوهش های مرتبط پیشین اطلاع داشته باشد. این نکات عبارتند از:
- پژوهش های مرتبط و نزدیک به موضوع پژوهش شما
- نظرات مختلفی که در این حوزه خاص مطرح است
- نقاط ضعف، خلاها، و پرسش های بی پاسخ
4- روش پژوهش
در این قسمت مشخص کنید که:
- نوع پژوهش شما چیست؟ (کمی، کیفی؛ آزمایشگاهی؛ محاسباتی و ...)
- برای این کار از چه روشی استفاده نموده اید و چرا؟
- جزئیات روش پژوهش
- جزئیات چگونگی تحلیل نتایج
5- نتایج
این بخش به مخاطبین و هیئت داروان در درک بهتر کشفیات شما کمک می کند. در واقع به واسطه بخش نتایج است که می توانید وجه تمایز کار خود را با پژوهش های پیشین مشخص کنید. این بخش که در واقع قلب ارائه دفاع از پایان نامه است، شامل بیشترین تعدادا اسلاید ها است و تسلط ارائه دهنده بر این بخش معیار مناسبی برای محک زدن عیار پژوهش به شمار میآید. این بخش باید موارد زیر را پوشش دهد:
- توصیف کلی داده های به دست آمده در طول پژوهش
- نتایج تحلیل ها
- مهمترین یافته ها
6- بحث
این بخش را میتوانید در بخش قبل ادغام کنید هرچند برخی ارائه دهندگان بخش متفاوتی را به بحث در مورد یافته های پژوهش اختصاص می دهند. در این بخش یافته های پژوهش بصورت جامع توصیف میشوند و اهمیت و کاربردشان مورد بررسی قرار میگیرد.
7- نتیجه گیری
ارائه خود را با خلاصه ای از اهم نتایج پژوهش به پایان ببرید. اسلاید/اسلایدهای نتیجه گیری معمولا در بردارنده نکات زیر هستند:
- یادآوری پرسشهای پژوهش
- پاسخهایی که نتایج پژوهش به این پرسش ها میدهند
- سهم پژوهش ارائه شده در پیشبرد موزه مطالعاتی
- محدودیت های احتمالی پژوهش
- پیشنهاداتی برای پژوهش های آتی
نکات کوچکی که تغییرات بزرگی در ارائه پایان نامه به دنبال خواهند داشت
- اسلایدهای حاوی مطالب سنگین و اغلب نوشتاری (بدون تصویر) نه تنها به مخاطبین در درک بهتر کار شما کمک نمیکند، بلکه ارائه شما را ملال آور و بی روح میسازد.
- از رنگ ها نترسید!! رنگ های قوی و براق در جلب نظر مخاطبین بسیار موثر است.
- اگر اشکال و نمودارهای ارائه شده در بخش مقدمه و روش کار از پژوهش شما نیست، حتما منبع آن را ذکر کنید.
- مطالعات مقایسه ای را قالب جداول و نمودار ها ارائه کنید.
- از روی متن نخوانید و سعی کنید با مخاطبان تماس چشمی برقرار کنید.
چنانچه تمایل دارید پاورپوینت خود را به انگلیسی آماده کنید، می توانید از خدمات ترجمه تخصصی موسسه البرز برای ترجمه فارسی به انگلیسی استفاده کرده و پاورپوینت خود را به صورت حرفه ای به انگلیسی ترجمه کنید. همچنین برای ترجمه کل پایان نامه، چکیده پایان نامه و یا ترجمه مقاله استخراجی از پایان نامه نیز مترجمان حرفه ای موسسه ترجمه البرز آماده ارائه خدمات هستند.